Trammelant Interview with members of the Poortgebouw


Mei 2004

Trammelant was and is the legendary black and white Rotterdam ’Zine (free magazine) that focuses (among other things) on Squatting. The word “Trammelant” is a dutch word for disturbance, clamor, tumult or ruckus.

Het Poortgebouw is gekraakt in 1980. Het was een actiekraak van de Rotterdamse Kraak Overleg Groep op een landelijke dag tegen woningnood, genaamd ‘Wij jongeren eisen’. Het Poortgebouw stond al 3 jaar leeg sinds het Havenbedrijf er weggetrokken was. Eigenlijk was het de bedoeling dat er een erocentrum zou komen, zoals de Wallen in Amsterdam. Hiertegen was een groot protest en daaraan ontleenden de krakers hun steun. Na 2 jaar werd het Poortgebouw een vereniging en in 1984 na de verbouwing werd het gelegaliseerd.

Kun je een beeld schetsen over hoe het er aan toe gaat in dit pand?

Er wonen hier 28 mensen, mar wij hebben ook altijd logees. Mensen zijn hier ongeveer tussen de 20 en 45 jaar oud. We hebben een vaste groep van 10-12 mensen die zich bezig houdt met het reilen en zeilen. Er is hier al 20 jaar eetcafe. Tegenwoordig zijn er wel minder films, sinds 2002 zijn er meer wat debaten.We doen concerts just for fun too, but that’s also politics I’ve realised, because some bands wouldn’t have anywhere else to play. We trying to make more of the website, like a discussionplatform.

Tegen welke problemen lopen jullie aan?

We hebben veel concerten gedaan en nu gaan we rustig doen. Het toekomst is zo onzeker van alle kanten; met de deelgemeente, ons eigenaars en ook de milieudienst; die hebben gezegd dat we zelfs niet mogen repeteren totdat we een decibelmeting hebben gedaan. (dat 800 euro kond kosten) De decibelmeting moet zowel binnen als buiten gebeuren, during a RIP concert haha. (acoestische concerten, red)

We have good and bad experiences with the police. Het was de politie die 2 of 3 keer langskwam bij concerten, ze waren gestuurd vanwege geluidsoverlast. De ene keer dat ik erbij was zeiden ze: Oh ja, wat leuk, wat gezellig.” Ze konden wel muziek horen, maar ze konden het ook niet begrijpen. We hebben geen buren, wie stuurt de politie? But last year in march, the whole Iraq war, we had this banner out and what happened was two agents came and they said the banner has to be removed. It’s orders from Ivo Opstelten. So the banner went down. But then some people said they can’t do that, they are sensoring, and they put it back and called Rijnmond and the newspapers. Die journalisten hebben uitgevonden dat de orders niet van Opstelten kwamen, maar van die twee agenten zelf. It was a different wijkagent then.

The neighbourhood did not understand what was going on. (It was neighbours that got the mileu-dienst involved) They see people so drunk at our front door and it’s dark and there’s a smell of piss; that’s their impression of the whole house. It’s like in the whole society. It is a sign of the time that they rather call someone on top instead of going to the problem themselves. But I think the website has helped. It’s a certain sign to give people a window inside the house. Open doors. I think there are a lot of prejudices about squatting (kraken), which come mostly from ‘not knowing’. When they come in and have a cup of coffee this changes, the wijkagent sits downstairs and drinks mint tea, he smiles and goes off to talk to other people; it helps. We’ve just had 3 activities since last October where the house was open. The neighbourhood said now that we’ve made contact with them, they’re quite okay with some things going on.

I think that when they first started to complain we were very lucky that one of our neighbours informed us what was going on, so we were able to set up a communication between our house and their ‘bewonersvereniging’ very quickly. We made compromises. The music now stops at 12 and we’re making efforts to keep the volume down. Sometimes it is a big pain in the ass. Haha.

First the owner was the ‘Gemeente’ but they decided to sell it to a private owner in 2001. Dat was de Groene Groep, een monumenten BV. Ze verdienen niks aan ons. 3 juli loopt ons contract af. Wij hebben een onbeperkt huurcontract, maar de eigenaar kan na 3 jaar (3 Juli dit jaar dus) veranderingen aanbrengen of een opzegtermijn erin zetten. We weten niet precies wat ze willen met het Poortgebouw maken, behalve de restoratie en geld van verdienen: een bank? appartementen? kantoren?

Waarom ben je hier aan begonnen en waarom heb je voor deze manier van aanpak gekozen?

I’ve been living in different countries for a long time. The underground/music network is just fantastic. That I now live in this house I can be a part of it and offer in return that they (other bands, people) can come and play here and get somewhere to sleep and some food. That has to carry on. And we have room for guests. If someone’s found on the street and they’re fucked up and they need a place to rest up, we can offer people that.

You live with a group of certain people, you don’t know them all so well, but you form small groups. It is a design where you have to interact with each other. These activities that we have are a product of that we talk. It is an important thing to have a place where those kind of discussions happen. I don’t always want it, but it is a good design. Our neighbours don’t have that kind of reality.

Onze advocaat zei altijd: Ga door met jullie activiteiten. Het was nooit alleen wonen in het Poortgebouw.

Ga je wel eens naar andere creapanden en wat vind je ervan?

Dat hier dingetjes te doen zijn, neemt zoveel tijd in beslag. Mijn vrije avonden als we niet vergaderen of concerten geven, zijn er niet zoveel. But I know it’s a really rough time for Boogje 1, with their internal and their legal problems. Slaakhuys has its own problems. (zeker red.) But we can help each other. Like when we had to stop here for a month we put the bands on in Boogje instead and I like that. Just like WORM, go where ever we can.

Al deze panden creeeren met weinig geld een hele hoop dingen. Als je voor alles vergunningen moet aanvragen en alles volgens de officiele leer moet doen kost het heel veel geld. Brandveiligheid, drankvergunningen, royalties (het recht betalen om bandjes te laten spelen). Zelfs Waterfront heeft nu problemen, allemaal onder het mom van veiligheids-prioriteiten. Zonder veel geld kun je niets legaal opbouwen. Maar deze panden willen iets doen wat toegankelijk is voor iedereen. Het mag dus juist niet teveel kosten. Op de langere termijn zijn dit soort panden aantrekkelijk voor de stad. Voor de welvaart moet er een klimaat zijn van diversiteit, niet alleen de schouwburg en de doelen. Bovendien kan er iets blijvends uitgroeien zoals bijvoorbeeld Waterfront. Dit was ook de uitkomst van het creatieve debat, in het Poortgebouw gehouden en al eerder beschreven in trammelant. Vooral de nieuwe politiek deelt helaas dit standpunt niet. Veiligheid is de eerste prioriteit en dat gaat desnoods ten koste van alles.

But kapitalistische neo-liberalistische thinking triggers things with affects down to the last person. It works through hierarchy and you feel it with the person that is not convinced about it, but just carries out orders. The wijkagent said: Ik ben het ook niet eens met de politiek, ik ben gewoon een executor”. I don’t think the government stands so much for freedom in this way. Simply because we are not economically efficient.

by WHY0620


About Károly Tóth

Visual artist, designer, composer, curator, actor, lecturer, virus. /// Involved in culture under the pseudonyms ZEROGLAB and ÜBERGROUND /// ZEROGLAB's work was shown in MOMA - New York, USA / Next Five Minutes Festival for Tactical Media - Amsterdam, NL / Geniale Festival - Stralsund, GER / Berlin Short Film Festival, GER / Viper Festival - Basel, SUI / Budapest VJ Festival, HU / Museum of Image & Sound - São Paulo, BR / Performance Festival - Szentendre, HU /// http://zeroglab.org