Textuur – on VPRO’s 3voor12 (2009)


Textuur: Shield Your Eyes, Pneu & Gelbart

Pretentieloze kwaliteit in het Poortgebouw

  • Tekst: Niels van Beers Foto’s:
  • 4 april 2009

source: HERE


Slechts drie dagen van tevoren ontving ik een mailtje met daarin de aankondiging van deze show. Worm- op- locatie boekte last minute twee postrock groepen in het Poortgebouw onder de noemer ‘Textuur’. Drie seconden luisterend naar de myspaces van beide bands was voldoende om te besluiten dat ik donderdag 2 april iets te doen had. Sterker nog: ik mailde direct een handjevol collega muziekliefhebbers met het bericht om de donderdag alvast vrij te houden. Het bleek niet onnodig.

Pretentieloze kwaliteit in het Poortgebouw”

Het gezellige zaaltje is met slechts tien man gevuld als de eerste act aanvangt. De als ‘Worm-surprise act’ aangekondigde act bleek de Berlijnse geluidsnerd  ‘Gelbart’. Hij trad op, staand achter een scala aan zelfgemaakte elektronica, keyboards en speelt elektrische gitaar. De meeste tunes die hij voortbracht leken rechtstreeks uit jaren ’80 computerspelletjes te komen. Poppy deunen, afgewisseld met een lekker rammelend gitaartje. Er zaten misschien twee hitgevoelige nummers tussen. Maar verder een weinig verrassende act van een Berlijner die helaas te langdradig was en te weinig spanning in zich had.

Het Londendse trio ‘Shield Your Eyes’ spuwt pretentieloze en scherpe indie- postrock uit die bij de fijnproevers een abrupte glimlach op de gezichten tovert. Leunend op creatieve gitaarloopjes en drumritmes verveelt de muziek van Shield Your Eyes geen minuut. Ze combineren aparte gitaarstemmingen met sporadische zang en vlechten het totaal samen tot een intense muur van geluid. Elk nummer had genoeg kwaliteit en variatie om zich te kunnen meten aan de Amerikaanse toonaangevers als ‘Tera Melos’ of ‘Faraquet’.
De laatste groep van de avond is het Franse ‘Pneu’ uit Bordeaux. Hét Franse antwoord op Lightning Bolt. Met drumstel en gitaarversterker plaatsen de twee heren zich midden in de zaal zodat het schaarse publiek zich vanzelf eromheen verzamelt. Waar de voorgaande band uitblonk in creativiteit moet Pneu het hebben van live- energie! En die is er. Enorm! ‘Pneu’ maakt loeiharde, intense, over-the-top gitaarnoise waar je óf helemaal in trance van raakt, óf met de vingers in de oren vandaan loopt. En vanavond heb ik niemand zo zien weglopen. Pneu maakte een live-show tot een belevenis waar je in meegesleurd werd.

In het vroege stadium van dit jaar durf ik nu al te zeggen dat dit concert heel hoog gaat eindigen in mijn jaarlijstje! En het blijft sneu en heerlijk tegelijk om te zeggen dat iedereen die er vanavond niet bij was een ontzettend goede avond muziek heeft moeten missen!


About Károly Tóth

Visual artist, designer, composer, curator, actor, lecturer, virus. /// Involved in culture under the pseudonyms ZEROGLAB and ÜBERGROUND /// ZEROGLAB's work was shown in MOMA - New York, USA / Next Five Minutes Festival for Tactical Media - Amsterdam, NL / Geniale Festival - Stralsund, GER / Berlin Short Film Festival, GER / Viper Festival - Basel, SUI / Budapest VJ Festival, HU / Museum of Image & Sound - São Paulo, BR / Performance Festival - Szentendre, HU /// http://zeroglab.org