Voel je Koningin van Rotterdam (2007)


007 VOEL JE KONINGIN VAN ROTTERDAM
“Wat is er te doen op Koninginnedag in Rotterdam?”
(3VOOR 12 Apr. 26)


 

Voel je Koningin van Rotterdam

Wat is er te doen op Koninginnedag in Rotterdam?

  • Annet Brugel en Djorck,
  • 26 april 2007
Eendrachtspop

Voel je voor één dag Koningin van Rotterdam; trakteer jezelf op muzikale folklore. Oftewel, wat is er te doen op 30 april? Rotown viert haar twintig jarig bestaan, WaterFront is één Happy Avenue, Poortgebouw heeft Eva Braun over de vloer, en Eendrachtspop is na jaren eindelijk terug tussen de Binnenwegen.

Wat is er te doen op Koninginnedag in Rotterdam?

Voel je voor één dag Koningin van Rotterdam; trakteer jezelf op muzikale folklore. Oftewel, wat is er te doen op 30 april? Rotown viert haar twintig jarig bestaan, WaterFront is één Happy Avenue, Poortgebouw heeft Eva Braun over de vloer, en Eendrachtspop is na jaren eindelijk terug tussen de Binnenwegen. ROTOWN Café, poppodium Rotown was op 30 april 1986 voor het eerst geopend voor het publiek. Twintig jaar later mag daar net iets meer bij stilgestaan worden dan voorgaande verjaardagen. Hare Koninklijke Hoogheid kan ’s middags op haar vlotte pumps met haar oudste kleindochters Amalia en Alexia een klompendans wagen op het Belgisch Amerikaanse duo Farmer Jason en Vlaamse Boer Piet. Net voor de avond begonnen is staan op de jarige poppodiumplanken The Ragtime Wranglers en de avond wordt afgesloten met psychedelische surfpop van The Sadies uit Toronto. EENDRACHTSPOP Ook voor moeilijke voeten is het Koninginnedagprogramma vol te houden, want de Binnenweg hoeft niet persé verlaten te worden voor een aaneengesloten muziekprogramma. Het traditionele Eendrachtspop is namelijk, na jaren weg te zijn geweest tijdens Queensday, helemaal terug. Poppodium Exit en een aantal Rotterdammers hebben het buitenfestival een nieuw gouden donorhart geschonken en het festival weer ‘alive and kicking’ georganiseerd. Programma Eendrachtspop: 12.00 – 12.25 HARK (NL pop) 12.30 – 12.55 Toffe Haan (NL Cabaret pop) 13.00 – 13.25 LOS (NL pop) 13.30 – 13.55 Eclipse (Rock) 14.00 – 14.25 Mings Pretty Heroes (Pop) 14.30 – 15.25 Pan Africans, Grandson, Heinek’n (HipHop/R&B) 15.30 – 15.55 Surface Noise (Pop) 16.00 – 16.25 Children of the Revolution (Glamrock) 16.30 – 16.55 Melojustice (Rock) 17.00 – 17.25 Nine Volt (Powerrock) 17.30 – 17.55 Cropduster (Riff Rock) 18.00 – 18.25 The Novellas (African Jazz/Soul/Rock/Reggae/Funk) 18.30 – 19.00 Equal (Reggae) De presentatie komt uit het muiltje van Ron Miller. En Mevrouw van Oranje Nassau, als U even naar de camera komt U ook nog op TV Rijnmond. Na zevenen start de Eendrachtpop er een afterparty in de Exit aan de Mauritsstraat met dj’s Hilbert in Hifi, Spur, Boris Ross, Khalil, Steven P, Jessin, Joey Macknack, Kevsterrr, Wesper en Tommy Lebang. POORTGEBOUW Poortgebouw begint om tien uur ’s ochtends met een rommelmarkt, maar het Kop Van Zuid Oranjefeest heeft zoveel meer dan dat. Naast kinderlol bij de stal van Villa Zebra, -ja laat de twee Argentijns Nederlandse meiden er maar djembé spelen en clownsneuzen dragen-, treden speciaal voor Bea en haar feestgangers Jumbo Dollars, Eva Braun, Muzquitos, Sweet Sweet, The Sugarettes, Dick Barry, Matik, en Curtains op. In de avonduren gebeurt er van alles met de letter ‘F’; FFF en Fuo. WATERFRONT Op veler verzoek is er weer een nieuw feest georganiseerd door de crew van Happy Avenue. Als je niet gedrogeerd bent door de vele ontmoetingen, het lichaamswarme bier, of de penetrante zweetlucht van stalletjesstruiners, dan ga je hier door de muziek alsnog ‘knock-out’. Harry Merry is speciaal uit de US gekomen, om vanachter zijn elektrische klavier Elisabetha toe te zingen, in de hoop dat de Engelse Queenmum ook bij haar ‘vorstensoulmate’ op de verjaardagsdoormat staat. Verder worden onverwachte langspeelplaten en singles uit bekende hoeken gedraaid door de dj’s 2de Hans & O.K. Sjon. De gevoelige muzikant Erik Vanderberge declameert uit eigen emoties met zijn Crappy Dogs op doorleefde instrumenten, feestmuziek met snerende teksten van de Mucho Maestro. Meezingen met SaunaWest, hip it hop met de Leefstijlers. Oh aan de dag van WaterFront mag geen einde komen; plezier moet ongenadig uitgerekt worden, Koninklijke Hoogheid. Vang het zweet op van emo-rockers, die net zo zielen rockend als energieverstrekkend zijn, verwelkom ze met je oranje vlag; Feverdream!, Spartaco, Monodrive, Magic Chords en het Vlaamse Needle And The Pain Reaction. Alle optredens worden omringd door kunst van Miriam Reeders, Femke Wieringa en Jessie Pley. “Gaan we al naar huis?” Nee, niet voor de zon op de dag van de arbeid heeft geschenen en dj’s J-Ru, Lou-D, Daniel Baggerman, ‘Punch Out’ Robert , Dj Krypton, REKZR, Pjotr en OLM uitgemixt zijn. Kun je niet wachten tot het 30 april is? Koninginnenacht voorziet ook in behoefte. Bijvoorbeeld zondag 29 april begint op Mathenesserlaan 311A om 20.00 uur Een Hele Gave Huiskameravond met: Solaire (postrock) Miniasola (IDM) Rotterdam Muziekstad (film van Yop) Oliver Oat (indie) Raoul Goudvis (maar die met een slag om arm) En vorstin Von Lippe-Biesterveld, Uw bedje is gespreid!

About Károly Tóth

Visual artist, designer, composer, curator, actor, lecturer, virus. /// Involved in culture under the pseudonyms ZEROGLAB and ÜBERGROUND /// ZEROGLAB's work was shown in MOMA - New York, USA / Next Five Minutes Festival for Tactical Media - Amsterdam, NL / Geniale Festival - Stralsund, GER / Berlin Short Film Festival, GER / Viper Festival - Basel, SUI / Budapest VJ Festival, HU / Museum of Image & Sound - São Paulo, BR / Performance Festival - Szentendre, HU /// http://zeroglab.org